antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.



luni, 17 iunie 2013

Materia neagră

Se spune că, pentru a reuși în viață, unui om îi trebuie nu numai inteligență cognitivă (înțelegea celor existente în jurul său), ci și inteligență relațională (capacitatea de a sesiza așteptările pe care ceilalți le au cu privire la persoana sa), cât și inteligență emoțională (aptitudinea de a-și amâna satisfacțiile). Aceste două ultime calități se pare că i-au lipsit lui Liu Xing și rezultatul a fost acela că, în loc să devină un mare om de știință, a devenit un criminal sinucigaș.

 Având ca punct de pornire o poveste reală (cazul University of Iowa shooting), "Dark Matter" ne arată cât de dură poate fi lupta orgoliilor în lumea științei contemporane. Atunci când coordonatorul programului de cercetare în cosmologie (Profesorul Jacob Reiser)  refuză să recunoască meritele științifice ale tânărului venit tocmai din China și să-i sprijine continuarea cercetării, disputa științifică și academică dintre cei doi se transformă treptat într-o confruntare surdă între ego-ul supradimensionat al autorității științifice și ambiția firească a unui tânăr entuziast dar lipsit de răbdare. Iar rezultatul acestei confruntări este, în final, dramatic.

Punctul central al acestei confruntări este „materia neagră”, acea componentă nevăzută a Universului, pe care Liu Xing speră să o evidențieze cu ajutorul calculelor matematice. Potrivit teoriei acestuia, Universul este etern („Dumnezeu si Universul sunt același lucru”) fiind fără început sau sfârșit, fapt ce contravine „modelului Reisler”, potrivit căruia Universul începe odată cu Big-Bang-ul primordial.  Dar, in viziunea lui Liu Xing, modelul profesorului său nu explică spațiile goale care se văd cu telescopul și, în acest punct, intervine teoria sa, care afirmă că acele spații nu sunt goale ci pline de materie întunecată care acționează asupra materiei obișnuite, modelând-o prin intermediul gravitației.

Un film care merită văzut, atât datorită chestiunii științifice pe care o pune în discuție, cât și datorită insight-ului pe care ni-l oferă cu privire la funcționarea sistemului de cercetare științifică în mediul academic american, cu privire la mecanismele formale și informale ale acestuia și la raporturile care se stabilesc între oamenii de știința confirmați și tinerii aspiranți la acest statut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu