antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.de ce ? (4)

www.dreamstime.com
De ce stiinta trebuie repovestita (4).

Intorcandu-ne la imaginea cu baiatul care culege scoici pe malul marii”, am putea spune ca, la acest moment (anul 2012), omenirea este pe cale de a se desprinde de mal si de a intra in „ocean”, adica intr-un alt mediu, nou, cvasi-necunoscut, in care probabil va intalni lucruri sau in care va face lucruri la care nu s-ar fi gandit vreodata.

Tinand cont de viteza progresului tehnologic contemporan, viitorul pare deja prezent:
-          stiinta deja teleporteaza fotoni,
-          prima bacterie vie, creata artificial in laborator, a fost obtinuta,
-          clonarea animalelor are deja o mica istorie,
-          robotii cu aspect uman sunt deja prezenti,
-      gratie Internetului si telefoniei mobile, reteaua globala a interconectivitatii este deja asezata,
-     materia neagra, bosonul Higgins si teoria string-urilor ne sugereaza ca suntem la un pas de a vedea mai mult din partea insesizabila a Universului,
-          turismul spatial deja are primii clienti si
-          mai multe exoplanete au fost deja fotografiate.

www.dreamstime,.om
Da..., ok, viitorul este deja langa noi...Dar oare cum ne vom descurca cu toate acestea ?

In Antichitate si chiar si in Renastere, STIINTA era relativ usor de inteles, pentru ca volumul de informatii era limitat.

In prezent, insa, cand cunoasterea se amplifica in mod exponential, inovatia pare un bulgare de zapada care se rostogoleste cu o viteza aproape de neurmarit.

Intr-un contrast perfect cu situatia existenta cu cateva sute sau mii de ani in urma, in zilele noastre este dificil chiar si pentru specialistii din domenii conexe sa inteleaga ce fac si ce lucreaza confratii lor din "ramuri" apropiate. STIINTA insasi pare se devina un fel de „magie” accesibila doar "celor mai initiati intre cei initiati”.

Ce sa mai spunem despre "civili", adica despre imensa majoritate a celor care nu avem o formatie de tip stiintific... ? Pentru noi-acestia, singura sansa de a mai pricepe ceva din ceea ce se intampla sau urmeaza sa ni se intample este direct proportionala cu efortul mass-media de a ne explica aceste lucruri prin intermediul stirilor, a reportajelor, a website-urilor, a cartilor, a filmelor si a fotografiilor care documenteaza aceste evolutii, progrese si calatorii.

De aceea, vom incerca aici sa vedem cum transpune universul mass-media acest tavalug al stiintei care se rostogoleste zilnic spre noi.

Si asta pentru ca orice efort de „a traduce” mesajul stiintei in formule ale vorbirii curente este, in contextul actual, un demers de stricta necesitate pentru buna functionare a civilizatiei umane. 

www.sxc.hu