antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.de ce ? (2)

Pi, 1998
De ce stiinta trebuie repovestita (2).


Tot contemplarea este „solutia finala” si in filmul „Pi” (1998, R: Darren Aronofsky). Acolo, in final, eroul isi gaseste pacea si linistea interioara privind cum se misca frunzele pomilor in bataia vantului.

In plus, in acest film mai exista un indiciu interesant despre cum ne putem raporta si cum putem relationa cu Infinitul.

Intr-una din primele secvente, vedem cum eroul (aflat intr-o cautare acerba a unui numar-cheie care ar putea demonstra ca Universul este guvernat de ordine si nu de haos) trece pe langa un grup de oameni care, printr-o tehnica de miscare orientala (Tai chi chuanprobabil), incearca sa se armonizeze cu Universul.

Gasim, astfel, in acest film, cate o referire la toate cele trei abordari posibile ale relatiei pe care am putea-o avea cu necuprinsul Universului :

-          investigarea,
-          contemplarea si
-          armonizarea.

Este greu de spus care dintre ele ar fi preferabila celorlalte. Probabil ca solutia optima ar consta intr-o  sinteza echilibrata a acestora.

Adica:

Pi, 1998
Noi, oamenii, fiind prin natura noastra niste fiinte curioase, nu ne putem opri din a cerceta lumea in care s-a intamplat sa ne nastem.

Pe de alta parte, tot datorita naturii noastre (adica a limitelor predefinite ale corpului uman), nu putem percepe decat fragmente din aceasta lume si, pe cale de consecinta, intelegem la fel de putin din aceasta.

Confruntati cu aceasta contradictie, intre ceea ce dorim si ceea ce putem, probabil ca solutia optima ar fi sa avem si intelepciunea de a contempla in liniste ceea ce nu putem cuprinde cu mintea.

Si, pentru ca facem parte din acest Univers (pe care il investigam si il contemplam), probabil ca ar fi o idee foarte buna sa incercam sa ne si integram/armonizam cu ritmurile sale.

www.sxc.hu