antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.



marți, 24 ianuarie 2012

Incepe mineritul pe Luna

www.sxc.hu
Pe la inceputul anilor 80 ai secolului trecut, copiii care pe atunci citeam cu nesat cartile lui Jules Verne ne imaginam ca, in anul 2000, Luna va musti de activitate umana intensa. Din perspectiva acestor vise ce atunci pareau fezabile chiar si adultilor, realitatea anului 2012 (nimeni n-a mai pus piciorul pe Luna in tot acest interval) nu poate fi decat oarecum dezamagitoare.

Dar iata ca o stire cat de cat recenta vine sa invioreze un pic atmosfera: o companie americana isi propune sa demareze in sfarsit ceea ce generatii intregi au visat ca se va intampla, si anume o activitate permanenta a omului pe Luna. Desi nu este chiar ce poate ne-am fi asteptat sa se intample la nivelul anului 2016 (asteptarile mai vechi ale publicului vizand infiintarea unei adevarate colonii umane pe Luna) acest demers, daca se va realiza, este totusi un pas inainte.

In concret, Moon Express Inc., o companie privata, isi propune ca, incepand cu anul 2016, sa demareze o activitate miniera permanenta pe Luna prin intermediul unui robot care va exploata una din resursele naturale care se gasesc in abundenta acolo, si anume „pamanturile rare”.

Din pacate, nu este vorba de infiintarea unei colonii miniere ci de un simplu vehicul de tip hover aircraft care va realiza misiuni de tip stiintific, misiuni pentru clienti-persoane private si, in primul rand, misiuni economice.

Altfel spus, acesta pare a fi primul pas spre privatizarea spatiului cosmic. Intreaga filozofie care sta la baza acestei strategii este aceea ca sectorul privat ar trebui sa se ocupe de activitatile extraterestre pentru care deja sectorul public a dezvoltat tehnologiile necesare in cea mai mare parte, in timp ce agentiile guvernamentale (cum ar fi NASA), degrevate de aceasta sarcina, ar trebui sa se ocupe de crearea unor tehnologii care sa permita omenirii sa mearga mai departe in spatiu (Marte, asteroizi, etc). Mai simplu spus, NASA nu se retrage de pe Luna, ci doar lasa explorarea lunara in grija sectorului privat.

Si, daca vorbim de sectorul privat vorbim de business, initiatorii Moon Express Inc. chiar vad aceasta activitate ca fiind aducatoare a unui profit de miliarde, banii urmand sa vina din comercializarea minereului extras de acolo, precum si din transportarea si plasarea pe Luna a unor obiecte apartinand persoanelor private (mesaje, poze, etc).

Copyright 2011, Moon Express, Inc
Cum ziceam mai sus, desi imaginea unui robotel lucrand pe Luna nu este exact ceea ce ne-am fi asteptat sa vedem la peste 40 de ani dupa ce omul a aselenizat pentru prima data, totusi, in viziunea lui Naveen Jain, cofondatorul Moon Express Inc., nu peste mult timp, Luna va fi impanzita de astfel de masini ce vor munci intens pe solul lunar.

Pana la acel moment, in materialul urmator vom incerca sa vedem cum ar trebui sa arate o colonie miniera lunara, in adevaratul sens al cuvantului (Moon, 2009, Regia: Duncan Jones).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu