antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.



joi, 27 septembrie 2012

SF-ul si stiinta (2): Cazul „Prometheus”.


Asadar, sa vedem ce si cum.

Ei, extraterestrii, ne-au facut pe noi, oamenii, dar mai apoi s-au hotarat sa ne distruga. Insa n-au mai apucat sa faca acest lucru pentru ca alte fiinte i-au distrus pe ei.

Cam asa s-ar putea rezuma intr-o fraza subiectul filmului.

In termeni generali, stiinta urmareste doua tinte principale:
-     aceea de a ne explica Universul inconjurator si, eventual, ratiunea prezentei noastre in ansamblul  acestuia si
-          aceea de a ne oferi echipamente/tehnologii care sa ne imbunatateasca viata.

Pe cale de consecinta, scopul unui film in a carui tematica intra si cuvantul „stiinta” ar fi acela de a ne prezenta, pe cat posibil, idei noi cu privire la cele doua directii de mai sus.

Sa vedem cum serveste Prometheus aceste doua scopuri:

1.Prezentarea explicatiilor pe care stiinta le ofera cu privire la Universul inconjurator & ratiunea prezentei noastre in contextul acestuia.

Aici putem identifica doua-trei idei aduse in discutie de film:

Ipoteza paleoastronautica: desenele rupestre ale unor civilizatii umane stravechi, care nu au avut contact intre ele  (egipteni, mayasi, babilonieni, etc), indica prezenta unor vizitatori din spatiu care arata oamenilor o harta stelara.
Ipoteza crearii omului de catre extraterestri: Pamantul a fost vizitat in trecutul indepartat de catre o civilizatie extraterestra umanoida care  si-a diseminat genele in mediul terestru si asa, la capatul lantului evolutiv, am aparut noi, oamenii.
Ipoteza diversitatii vietii in Univers: in Univers ar putea exista diverse forme de viata, din care unele pot provoca distrugerea celor de tip umanoid. Acestea se pot inmulti prin gestatie in corpul fiintelor de tip umanoid.

2. Prezentarea tehnologiilor menite a ne imbunatati viata.

Ca orice sf  care se respecta, Prometheus ne ofera imaginile unor tehnologii avansate:
-          nave spatiale care pot efectua calatorii in spatiul indepartat,
-          sisteme de criogenare,
-          statie chirurgicala complet robotizata care poate efectua operatii pe corpul uman;
-          roboti androizi,
-          terraformare,
-          bile zburatoare care cartografiaza terenul care il strabat,
-          comunicare holografica,
-          etc.

Concluzie:

Cam asta ar fi, pe scurt, stiinta cuprinsa in cele doua ore de film. In rest, multa actiune, suspans si efecte speciale. E mult, e putin, se putea ceva mai mult decat atat ?

Exista vreo urma de adevar obiectiv in ipotezele de mai sus sau totul este doar fantezie pura ? Fiecare din noi poate avea propriul raspuns la aceasta intrebare. In ceea ce ma priveste, as spune ca, referitor prima categorie, avem de a face strict cu ipoteze care tin mai degraba de fantezie, fiind lipsite de o argumentare solida, dar care, datorita insolitului lor, fac o foarte buna audienta. Cat priveste cea de-a doua categorie, lucrurile stau ceva mai bine, in sensul ca, dupa parerea mea, tehnologiile prezentate au sanse mari sa devina realitate intr-un viitor nu foarte indepartat.

Referitor la noutatea acestor idei, este oare ceva ce sa nu fi mai fi vazut sau auzit pana acum ? Cred ca raspunsul la aceasta intrebare este „nu”, cu doua exceptii, bifate amandoua la categoria tehnologie, si anume: bilele zburatoare care cartografiaza terenul si  statia chirurgicala complet robotizata. In ceea ce ma priveste, este prima cand am vazut ilustrarea acestor doua tehnologii intr-o opera artistica.

Si, in final, o ultima precizare:

Ceea ce unora ar putea sa para ca fiind o idee noua, si anume ipoteza crearii omului prin diseminarea genelor extraterestre in mediul terestru (deci nu prin „manufacturarea” sa in vreun laborator extraterestru, ci prin indreptarea evolutiei naturale intr-o anumita directie ) nu este la prima utilizare in arta sf.

Eu unul am mai intalnit aceasta idee in cel putin o alta opera, si anume in romanul in doua volume „Prima zi” si „Prima noapte” al lui Marc Levy. Despre care vom discuta in curand.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu