antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.



marți, 29 mai 2012

SF-ul si stiinta (1).

Arta science-fiction este fascinanta pentru ca ne mobilizeaza gandirea speculativa si, in final, creativitatea. Iar creativitatea este motorul progresului. Provocandu-ne prejudecatile si sabloanele mentale,  arta sf reuseste sa ne scoata din inertia existentei noastre cotidiene, obligandu-ne sa ne punem intrebari cu privire la universul inconjurator si la rostul nostru in contextul acestuia. 

Aceasta performanta remarcabila a artei sf se bazeaza in buna masura pe o caracteristica a sa cumva auto-asumata, si anume credibilitatea. Pentru a ne atrage atentia si a ne determina sa-i acordam spatiu mental in gandurile noastre, arta sf se autoprezinta ca fiind expresia unei realitati posibile. Ea ne spune in felul urmator: „uite o fata a lumii pe care pana acum ai ignorat-o” sau „uite cum ar putea arata lumea peste ceva vreme”.

De aceea, in arta sf, componenta stiintifica este una fundamentala, pentru ca pe ea se bazeaza intreaga ei credibilitate.

Dar cata stiinta exista in arta SF a zilelor noastre ? Sau, reformulat: arta sf a zilelor noastre contine si stiinta sau este doar fantezie pura ambalata astfel incat sa para a se baza si pe un sambure de adevar obiectiv ?

Blockbusterul „Prometheus” pare a fi un bun studiu de caz pentru aceasta dezbatere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu