antet 2

Oare cat de departe putem merge ?

"Banuiesc ca daca am ajunge la capatul lumii, am gasi acolo pe cineva care merge mai departe."

- Henry David Thoreau -

........................................

"Daruind vei dobandi"

Afla cine a spus, vezi de ce a spus si apoi mergi mai departe.



joi, 15 septembrie 2011

Luna: intrebarile legitime inca persista.

www.sxc.hu
Luna este satelitul natural al Pamantului. Dupa unele opinii. Sunt si voci care sustin ca n-ar fi un obiect tocmai natural, ci mai degraba artificial, adica creat de o civilizatie avansata. Oricum, pana la proba contrara, vom accepta, totusi, ca Luna este un obiect natural.

Si, in acelasi timp, Luna este unul din „personajele” principale in mai toate mitologiile stravechi si, mai nou, in ultimii 50 de ani, ea a devenit si „personaj” al mitologiei contemporane.

Oprirea oarecum brusca, in 1975, a Programului american Apollo, care, potrivit datelor oficiale, a dus nu mai putin de 12 oameni pe Luna, cei 40 de ani care au trecut fara ca o alta misiune umana sa mai fi ajuns acolo, asemanarile bizare intre Programul Apollo si cele descrise de Jules Verne in romanul sau “De la Pământ la Lună” (1865), precum si faptul ca nici un alt stat, cu exceptia Statelor Unite, nu a mai pretins ca ar fi aselenizat, toate acestea au generat si continua sa genereze suspiciuni si intrebari, care pana in prezent par sa nu fii primit raspunsuri pe deplin convingatoare.

  • Oare chiar a ajuns omul pe Luna sau totul a fost o inscenare in contextul Razboiului Rece ?
  • De ce, in acelasi context, data fiind uriasa miza de prestigiu, Uniunea Sovietica nu a reusit sa trimita un echipaj pe Luna ? Sau a trimis dar nu a comunicat public acest lucru ?
  • Daca americanii chiar au ajuns acolo, ne-au spus ei totul despre ce au gasit acolo ?
  • Faptul ca timp de 40 de ani nimeni nu a mai zburat pe Luna se datoreaza, cum s-a afirmat oficial, lipsei interesului public pentru o asemenea revenire, costurilor mari si nejustificate, lipsei de motivatie stiintifica, economica sau politica sau datorita unor alte motive care nu sunt comunicate public ?
  • Se intampla ceva pe Luna si nu ni se spune ? Exista acolo o prezenta a unor fiinte extraterestre ? Sau Marile Puteri desfasoara activitati secrete acolo, fara sa informeze opinia publica ?
  • Se ascunde ceva pe fata nevazuta a Lunii ?
  • Daca in anii 1960 au fost suficienti doar 8 ani pentru a pregati prima aselenizare, de ce in anul 2004 Presedintele George W. Bush a fixat ca termen al unei noi aselenizari anul 2020 ? Dat fiind saltul urias al tehnologiei inregistrat din 1960 si pana in prezent, n-ar trebui ca acum o noua aselenizare sa se poata realiza macar de 2 ori mai repede si nu de 2 ori mai incet ?
  • De ce in anul 2010 administratia americana respinge complet ideea unei intoarceri a omului pe Luna, fixand insa planeta Marte ca obiectiv al unei misiuni cu echipaj uman pentru anul 2030 ?
Toate aceste intrebari si probabil inca multe altele au transformat satelitul natural al Pamantului, dupa cum aratam mai sus, intr-un veritabil „mit contemporan”.

Este evident ca, dintotdeauna, Teoria Conspiratiei a facut deliciul publicului larg.  Misterul este una din provocarile la care mintea umana, curioasa prin natura sa, raspunde  prompt si intens.

In acest context, care ar putea fi adevarul ? Argumentele par puternice de ambele parti.

Pe de o parte, parca este totusi greu sa accepti ca aselenizarile din cadrul Programului Apollo au fost doar o uriasa farsa, servita la nivel planetar.

Iar pe de alta parte, nu poti sa nu constati ca pauza de 40 de ani in explorarea lunara este ceva foarte bizar. Macar pentru a ne tine in forma, daca nu si pentru avantajele macar de natura stiintifica, si tot ar fi trebuit ca, macar o data la 10 ani, un echipaj uman sa mai fi ajuns acolo.

In tot acest context incarcat de suspiciuni si incertitudine, un nou film vine sa ne mai spuna ceva referitor la acest subiect. 

(va urma)

2 comentarii:

  1. Personal cred ca omul a ajuns pe Luna si ca acolo s-au desoperit constructii a caror natura si provenienta ori nu au fost inca elucidate ori nu se spune in ce masura si/sau directie au fost .......am citit mai demult un articol in care se spunea ca radio-amatorii au inregistrat in timpul misiunii Apollo 11 partea de convorbire care a fost taiata in timpul transmisiei televizate; se stie ca in timpul transmiteri aselenizarii aceasta s-a oprit la un moment dat pret de vreo doua minute, chipurile datorita unor defectiuni tehnice.........pe inregistrarile radio-amatorilor se aud exclamatiile lu Armstrong care tocmai daduse peste "ceva"............

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, stiu si eu de aceasta "legenda"...sau poate adevar. Modul meu de a gandi ma indeamna sa consider ca fiind adevar stiintific doar ceea ce este sustinut de probe, documentat (cum se spune). De aceea, in general am rezistat tentatiei de a da crezare imediata "teoriei conspiratiei" insa, in cazul acesta, insasi abandonarea oricarui plan de explorare a Lunii vine sa faca credibila Teoria Conspiratiei cu privire la satelitul natural al Pamantului.

    RăspundețiȘtergere